בדיקת פאפ – מניעה מצילת חיים

תוכן עניינים

בדיקת פאפ מוכרת גם כבדיקת משטח צוואר הרחם. זוהי בדיקה גניקולוגית שמומלץ לבצע באופן שגרתי על מנת לאבחן שינויים ברקמת צוואר הרחם.

במהלך הבדיקה הגניקולוג אוסף תאים מצוואר הרחם ושולח אותם לבחינה במעבדה. בחלק מהמרפאות מצרפים לבדיקה זו גם בחינה לנגיף הפפילומה (hpv).

כיצד מתבצעת הבדיקה

במהלך הבדיקה, הגניקולוג מחדיר באיטיות מכשיר ספקולום לתוך הנרתיק, המאפשר גישה לצוואר הרחם. לאחר מכן, הגניקולוג משתמש במטוש או בפסקולה על מנת לגרד דגימה מתאי צוואר הרחם. 

בכדי להתכונן לבדיקה נדרשות הכנות מינימליות – הימנעות מיחסי מין, ניקוי פנימי, או שימוש בתכשירים רפואיים פנימיים בימים שקודמים לבדיקה. בנוסף, חשוב לא להגיע בימי הווסת.

לאחר הבדיקה ניתן להמשיך בשגרת היום יום.

מתי מבצעים את הבדיקה?

נשים בגילאי 21-65 צריכות לבצע בדיקת פאפ אחת ל-3 שנים. הבדיקה כלולה בסל הבריאות לכל אישה מגיל 35 עד 54, וכן לנשים בעלות אינדיקציה רפואית בכל גיל. 

לנשים שאינן כלולות בקטגוריות הנ"ל, ניתן לקבל את הבדיקה בהשתתפות עצמית הנעה בין 28 ל-97 שקלים. 

אם בדיקת פאפ כוללת גם בדיקת hpv, יש לבצעה אחת ל-5 שנים. 

תוצאות הבדיקה

תוצאות נורמליות\שליליות מעידות על כך שהבדיקה יצאה תקינה. עם זאת, סרטן בצוואר הרחם עשוי להתפתח עם הזמן, ואם הצליח "להתחבא" בבדיקה זו, ככל הנראה נוכל לזהות אותו בבדיקה הבאה.

תוצאות אבנורמליות\חיוביות יכולות להיגרם ממספר סיבות –
1. שינויים שפירים שאובחנו בבדיקה בעקבות דלקת\זיהום.

  1. שינויים בתאי אפיתל\תאים בלוטיים בעקבות גורם לא ידוע המצריך בדיקות המשך.
  2. הימצאותם של תאים טרום סרטניים, המצריכים בדיקות המשך.
  3. שינויים בתאי האפיתל מסוג דיספלזיה.
  4. הימצאותו של סרטן בתאי האפיתל או תאים בלוטיים המצריכים המשך בירור וטיפול דחוף.

לסיכום

בדיקת פאפ מיועדת לבחון את התפתחותם של תהליכים קדם-סרטניים וסרטניים בצוואר הרחם. סרטן צוואר הרחם הנו השלישי בשכיחותו בנשים, והוא עשוי להיות קטלני ולהתפרץ ללא סימנים מקדימים. 

גילוי מוקדם המבטיח טיפול בזמן יכול למנוע את התפתחותו, כאשר בדיקת פאפ היא פרוצדורה שגרתית ובטוחה העשויה להציל חיים במקרה זה.

שתפו את הכתבה

הירשמו לניוזלטר שלנו

הישארו מעודכנים 24/7 בכל מה שחם!

דילוג לתוכן